spreeuw
Hans Sizoo  

Kunsthistoricus van de nieuwste tijd en essayist

 
 

Adam, Eva en de Val omlaag en omhoog

 

Adam, Eva en de Val: wie vernam er niet al van? Volgens het Bijbelboek Genesis de twee eerstelingen van onze menselijke soort en meteen al de twee eerste zondaren zagen zij zich langs verschillende wegen van de westerse cultuur gevoerd tot universele roem. Na de wegen omlaag in de richting van zonde, zondigheid en een eeuwige doem voor ook de meesten van ons was er de weg omhoog, richting godgelijke mens, van enkele filosofische interpretaties. Een literatuur van de 17e eeuw hield zich aan de traditionele wegen maar een beeldende kunst, altijd al geïnteresseerd, ontdekte er tenslotte een oerbeeld van de eeuwige spanning tussen de sexen.

Van deze en nog andere vertakkingen van een lange traditie verkent dit essay de opmerkelijkste voorbeelden, vertrekkend van de tekst van Genesis 1, 2 en 3, zoals deze voor elke lezer en duider dezelfde tekst bleef maar zeer uiteenlopend werd gelezen. Bij alle voorbeelden stelt het de vraag naar de nauwgezetheid van een lectuur en naar de betrokkenheid van een duiding op het Bijbelwoord, met voor de invloedrijkste en opmerkelijkste voorbeelden daarvan ook de vraag naar een motief van de lezer en duider.

Tegelijk met de letter van het Bijbelwoord gaat voorop een eigen zicht op dit woord, zoals de auteur dit zicht al meer dan een halve eeuw terug op 20-21 jarige leeftijd in een vijftal artikeltjes toepaste en publiceerde.

Aantal pagina’s: 285
Aantal reproducties: 35
ISBN: 9789464870701
Prijs € 27,95

Download PDF met inhoudsopgave en fragmenten. 
zeg het voort bij je favorieten