spreeuw
Hans Sizoo  

kunsthistoricus van de recente tijd en essayist

 
 

2 x 2 + X

 

de geometrie simpel in oude architectuur en nieuwe kunst

De cirkel, het vierkant, de gelijkzijdige driehoek, de regelmatige veelhoek, de gulden snede en hun ruimtelijke equivalenten: al sinds de piramiden van Egypte wist zulke eenvoud zowel architecten als kunstenaars te inspireren en deze werking tot in de architectuur en de kunst van onze eigen tijd. Met dit boek voert de kunsthistoricus en essayist Hans Sizoo de lezer mee langs achtereenvolgens een viertal bloeiperioden van de geometrische esthetiek in de architectuur van West-Europa, hetzij religieus ofwel werelds geïnspireerd, en naar het atelier van de moderne kunstenaars Ad Dekkers en Carel Visser, beide de simpele geometrie toegedaan maar de eerste door metafysische inspiratie en de tweede werelds gemotiveerd.
Naast de bouwkundige en artistieke resultaten van de fascinatie met deze wereld van de vorm komen vragen aan de orde omtrent zowel een algemene als een meer persoonlijke achtergrond van de fascinatie op zichzelf.
De verkenning van dit boek sluit aan bij die van de essaybundel De Verspreiding van een Abuis (2010) en het essay Beckmann, Perseus en Beckmann (2012), beide verschenen bij Aspekt.

Download passages:

  1. Architectuur: momenten van tijdloosheid
  2. Ad Dekkers
  3. Carel Visser
  4. 2 x 2 + x

Verkrijgbaar bij de betere boekhandel of door te bestellen bij uitgever.

2 x 2 + X
Essay - 164 p - Paperback - € 19,95 - Uitgeverij Aspekt - 2015
ISBN 978-94-6153-702-7


 
zeg het voort bij je favorieten